De paardentandarts
Oktober 2020
Afgelopen maand is mijn bijrijdpaard Darcos behandeld door de paardentandarts. Voor een paard van 19 jaar, heeft hij nog een prima gebit, al moesten er wel wat hobbels en haken weggevijld worden. Ik merkte dat hij weer naar de tandarts moest, omdat hij soms kwijlde en meer moeite kreeg met het eten van hooi.
Hoe zou je nog meer kunnen merken dat je paard toe is aan een tandartsbehandeling? Symptomen die een paard kan vertonen bij gebitsproblemen zijn o.a.:
- Moeite met eten, ze gaan knoeien en/of maken proppen.
- Problemen tijdens het rijden, bijvoorbeeld: moeilijke aanleuning, stug in de hand, hoofdschudden, bokken, steigeren en/of staken.
- Gewichtsverlies
- Gedragsproblemen zoals kopschuwheid, kribbebijten en tanden ergens langs schuren.
- Mest met onverteerde voedselresten.
- Vieze geur uit mond of neus.
Er zijn echter ook paarden waaraan je nauwelijks iets merkt, omdat ze zo ontzettend hard voor zichzelf zijn en altijd maar doorlopen. Daarom en omdat je niet wilt dat je paard pijn heeft, is het van belang het gebit van je paard regelmatig door een gekwalificeerde paardentandarts te laten controleren. Voor de meeste paarden is een interval van 1 jaar prima, maar bij oudere paarden, paarden die nog aan het wisselen zijn en paarden met een afwijking in de kaakstand, kan het noodzakelijk zijn om de tandarts wat vaker te laten komen. Overleg met je tandarts wat het beste is voor jouw paard!
Een aantal van de bovengenoemde symptomen kan ook een andere oorzaak hebben, maar het is absoluut de moeite waard het gebit van je paard eerst te laten controleren (als dit niet recent gebeurd is), wanneer het zich plots/geleidelijk anders gedraagt dan normaal.
De meeste paardentandarts werken tegenwoordig met een lichte verdoving en een elektrische vijl. Het voordeel van een verdoving is dat het paard rustiger is en stil staat tijdens de behandeling, waardoor de behandeling beter en sneller kan worden uitgevoerd. Ook voorkomt een verdoving dat het paard een plotselinge beweging maakt en een verwonding in de mond oploopt. Bijkomend voordeel: je kunt zelf ook goed meekijken in de mond van je paard. Na de behandeling moet het paard wel eerst goed bijgekomen zijn, voordat het weer mag eten, om verslikking te voorkomen.
Elektrisch vijlen is sneller en nauwkeuriger dan handmatig en heeft als groot voordeel dat ook de achterste kiezen goed gevijld kunnen worden, omdat er geen vijlbeweging gemaakt hoeft te worden, zoals bij gebruik van een handvijl. Grote afwijkingen kunnen beter gecorrigeerd worden, waardoor minder snel een volgende behandeling nodig is.
Als therapeut vind ik het ook erg belangrijk om te weten wanneer een paard voor het laatst naar de tandarts is geweest, omdat veel problemen verband houden met gebitsproblemen. Wees daarom lief voor je paard en laat regelmatig een paardentandarts komen, om grote problemen voor te zijn/te voorkomen!
Omdat een tandartsbehandeling behoorlijk intensief is voor de rug, nek en kaken van je paard, is het aan te raden om je paard ongeveer een week nadat de tandarts is geweest, lekker te laten masseren.