For healthy and balanced horses and humans

Guasha

 

Guasha is een schraaptechniek afkomstig uit Zuidoost-Azië. Deze techniek wordt al sinds het begin van de jaartelling toegepast, bij behandeling van klachten, maar ook preventief. Dit werd en wordt in Azië meestal gedaan door familieleden, die elkaar schrapen. Er wordt geschraapt met verschillende materialen: munten, lepels, horens van waterbuffels, maar ook steeds meer met speciaal ontwikkelde schrapers. Pas in de 20ste eeuw krijgt deze techniek, die het te omschrijven is als ‘reflexzone-therapie’, meer bekendheid in de Westerse cultuur. 

Guasha heeft veel raakvlakken met acupunctuur, lymfedrainage en bindweefselmassage en is gebaseerd op de meridanen- en 5-elementenleer uit de Traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Guasha draait vooral om het afvoeren van afvalstoffen die in bindweefsels liggen opgeslagen om zo de Chi (energie, ook wel Qi genoemd) weer te laten doorstromen. Deze afvalstoffen krijgen we binnen via voedsel, medicatie, roken enz., of ontstaan in het lichaam zelf door bijvoorbeeld stress. Het losmaken en afvoeren van deze afvalstoffen bevordert de doorbloeding en de werking van het zenuwstelsel, heeft een positieve werking op het immuunsysteem, vermindert fysieke en mentale klachten en kan in veel gevallen medicijngebruik doen verminderen.

‘Gua’ betekent: het schrapen en ‘Sha’ betekent: blokkades. Bij de behandeling wordt er over de huid geschraapt, door de speciale techniek ontstaat er een zuigende werking, waardoor afvalstoffen uit het bindweefsel naar de oppervlakte komen. Op plekken waar veel afvalstoffen opgehoopt zijn, ontstaat sha: kleine onderhuidse bloedingen. Deze kunnen verschillen van kleur en grootte, afhankelijk van de hoeveelheid afvalstoffen en hoe lang het probleem al bestaat. Wanneer sha ontstaat, kan dit wat gevoelig aanvoelen. De dag na de behandeling kan de cliënt een wat beurs gevoel ervaren. De sha is gemiddeld 4-7 dagen na de behandeling weer verdwenen. Vooral bij pijnklachten/blessures wordt vaak een directe verlichting van de klachten ervaren.

 

Guasha humaan

Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van een olie en een speciale schraper, meestal van jade. Indien een cliënt deze schraper onprettig vindt, of er een speciaal effect gewenst is, kan er worden overgestapt op andere schrapers van bijvoorbeeld rozenkwarts, basalt of titanium. Elke steen heeft andere eigenschappen op het gebied van scherpte en mentale en fysieke uitwerking.

In de meeste gevallen zal er vooral gewerkt worden op de rug, schouders en nek van de cliënt, maar bij specifieke klachten aan ledematen, kunnen ook armen en benen behandeld worden. Bij bijvoorbeeld buikklachten en menstruatieklachten kan een buikbehandeling worden ingezet.

Op de rug bevinden zich reflexzones welke in verband staan met de organen. Wanneer de cliënt op een bepaalde plek pijn ervaart of er op een plek veel sha verschijnt, zegt dit vaak iets over het bijbehorende orgaan. Dit kan fysiek of mentaal zijn. Zo kan veel sha op het longgebied duiden op een luchtwegaandoening, maar ook op verdriet, dit is de emotie die volgens de TCM gekoppeld is aan de longen. Deze onderliggende problemen kunnen zich fysiek weer uiten in pijn tussen de schouderbladen, daar waar de reflexzone voor de long zich bevindt. Maar ook: wanneer bijvoorbeeld door werkzaamheden veel pijnklachten en spanning in het longgebied ontstaan, verzwakt uiteindelijk de longenergie, waardoor men vatbaarder kan worden voor infecties.

Er zijn vele klachten/ziekten waarbij Guasha ingezet kan worden, o.a. bij:

  • Alle pijnklachten en bewegingsbeperkingen

  • Hoofdpijn en migraine

  • Stress-/burn-out klachten

  • RSI

  • Longaandoeningen zoals astma

  • Reuma

  • Fibromyalgie

  • Hoge bloeddruk

  • Spijsverteringsproblemen

  • Chronische vermoeidheid

  • Overgangsklachten

  • Doorbloedingsproblemen 

Wanneer er sprake is van medicijngebruik of ernstige ziekte, is het belangrijk dit aan te geven, zodat de behandeling hierop kan worden aangepast. De aanwezigheid van tumoren, een zeer lage bloeddruk, zwangerschap of koorts zijn contra-indicaties waarbij in de meeste gevallen niet behandeld kan worden. Neem in deze gevallen gerust contact op voor overleg.

Een behandeling duurt ongeveer een uur, afhankelijk van de klacht. Om de vrijgekomen afvalstoffen af te voeren, is het van belang goed te drinken na de behandeling. Tevens moet er enkele uren gewacht worden met douchen en blootstelling aan felle zon.

 

Guasha paard

Bij behandeling van paarden wordt geen olie gebruikt, de schraper glijdt immers gemakkelijk over de haren. Door deze beharing, is het ontstaan van sha niet te zien en wordt er dus ook niet gewerkt met reflexzones. Bij paarden wordt het verloop van de spieren gevolgd, om zo de bindweefsels los te maken. Ook hier kan Guasha preventief (versterkend) en als behandeling van klachten worden ingezet.

Deze therapie wordt door de meeste paarden als zeer prettig ervaren. Net als bij Shiatsu zullen paarden bij het oplossen van blokkades de zogenaamde ‘releases’ laten zien 

Klachten die met Guasha behandeld kunnen worden, omvatten o.a. bewegingsklachten, problemen met bepaalde oefeningen, stalbenen en spanningsklachten.  

Zoals aangegeven verbetert Guasha de doorbloeding, waardoor blessures sneller verdwijnen en spieren ruimte krijgen om op te bouwen. Het voorkomt verklevingen na verwondingen en operaties, stimuleert het lymfestelsel en het immuunsysteem en vermindert pijn- en stressklachten. Hierdoor komt het paard zowel fysiek als mentaal beter in balans en kan het gemakkelijker en pijnvrij getraind worden.

Bij paarden gelden dezelfde contra-indicaties als bij mensen, geef dit altijd door bij het maken van een afspraak. In sommige gevallen zal eerst overleg met de behandelend dierenarts moeten plaatsvinden, alvorens te starten met een behandeling.

Omdat Guasha veel losmaakt in het lichaam, is het van belang dat het paard minimaal 1 week voor en na de behandeling niet wordt ingeënt of ontwormd. De behandeling duurt ongeveer 45 minuten en daarna kan het paard 1-3 dagen niet worden gereden. Vrije beweging is wel zeer belangrijk, stappen/werk aan de hand en longeren zonder bijzetteugels mogen wel.                                                                                   

Na de behandeling moet het paard de beschikking hebben over voldoende vers water.